Beste houtsoorten voor meubels op maat

Geplaatst op

Bij het maken van meubels op maat is de keuze van een houtsoort erg belangrijk. De hardheid van het hout heeft veel invloed op het resultaat. Ook is het ene houtsoort gevoeliger voor vocht en beschadiging. Ten slotte is het ook belangrijk mee te wegen of het hout goed te beschilderen is.

 

Cederhout

Cederhout is erg populair voor het op maat maken van meubels, voornamelijk voor buiten. Ceder is een vrij zacht hout, waardoor het makkelijk te bewerken is. Daarnaast gaat het hout niet snel rotten, waardoor meubels relatief lang goed blijven in de buitenlucht. Ceder heeft van zichzelf al een warme roodachtige kleur en is daarnaast goed te bewerken met een coating of verf.

 

Eiken

Eikenhout is erg populair bij meubelmakers. Al eeuwenlang bouwen timmermannen heel veel met eik en dat is niet zonder reden. Het houtsoort is erg sterk en ziet er heel natuurlijk uit. De open houtnerf zorgt ervoor dat eik goed past bij ander houten meubilair. Afhankelijk van het soort eik heeft het hout al een bepaalde kleurtint. De combinatie van eigenschappen maakt eikenhout populair bij meubelmakers, waardoor de gemiddelde prijs wel iets hoger kan liggen ten opzichte van andere soorten.

 

Esdoorn

Esdoorn is ook een veelgebruikt houtsoort voor het maken van meubels. Esdoorn is sterk en hard en is daardoor zeer geschikt voor bijvoorbeeld houten stoelen. Het hout heeft een fijne nerf en oogt daardoor heel natuurlijk. Esdoornhout is goed te bewerken, voor het gebruik in de buitenlucht is bewerking van het hout noodzakelijk. Ook de esdoorn behoort tot de duurdere houtsoorten.

 

Dennen

Dennen is het zachtste hout van de besproken houtsoorten. Bij het maken van meubels op maat is het niet voor alle toepassingen geschikt. Daarentegen is het voordeel van de zachtheid dat dennenhout goed en makkelijk te bewerken is. Dennen meubels moeten wel voorzien worden van een bescherming laag, want het hout is vrij gevoelig voor rot. Het zachte hout is ook vrij snel beschadigd, maar is wel het goedkoopste houtsoort.

 

Ga je zelf aan de slag met het maken van meubilair op maat? Bedenk van tevoren welke houtsoort het best bij je beoogde stoel, tafel of bank.

Gerelateerde berichten

Over ons

We zijn een website waar je tal van interessante blogs kunt lezen. Doe er dus zeker je voordeel mee als je inspiratie zoekt!

Contactgegevens

Via info @ interieurvannu.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden