Gietvloer: solide basis van een modern interieur

Geplaatst op

In deze blog gaan we je vertellen wat je kunt doen met een modern interieurdesign. Er zijn drie stijlen die erg populair zijn en daar gaan we aandacht aan besteden in deze blog. Lees snel verder om te ontdekken hoe jij op eenvoudige wijze een van deze stijlen kunt toepassen binnen in je woning. Er zijn vele vloeren die als basis kunnen dienen voor deze drie doelen, maar gietvloeren passen daar het allerbeste bij volgens ons. Lees snel verder.

De Scandinavische stijl

Binnen de wereld van design, wonen en levensstijl is de Scandinavische een bijzondere verschijning. De stijl is overgewaaid in de laatste jaren vanuit het Scandinavische gebied en heeft een aantal opvallende kenmerken, te weten:

  • Veel lichte tinten, dit heeft te maken met het feit dat de dagen daar vaak korter zijn en de winters langer waardoor er veel duisternis is en dan willen mensen graag lichten interieurs
  • Gebruik van natuurlijke en dierlijke vormen, die oudsher in de omgeving gevonden werden door mensen uit de Scandinavische landen. Deze zijn uiteindelijk voor de sfeer in een woning geplaatst. Je ziet dit soort zaken bijvoorbeeld ook wel in Duitsland, natuurlijk een totaal ander gebied, maar niet geheel onvergelijkbaar als het gaat om natuurlijke producten, bijvoorbeeld de geweien die aan de muur hangen. Ook dierlijke vellen en vachten zien we terug in het ontwerp.

Minimalistische stijl

Binnen de minimalistische stijl zien we veel elementen terugkomen waarbij het vooral gaat om de simpele lijnen in een interieur: zo weinig mogelijk doen om een sterk effect te bewerkstelligen. Dit zorgt ervoor dat interieurs die in deze stijl ontworpen zijn een bepaalde rust uitstralen, omdat onze geest de vormen van de binnenhuisarchitectuur en de objecten en meubels die erin staan, makkelijker kan verwerken wanneer we er naar kijken. De gewaarwording van deze interieurs is dus eenvoudiger, vandaar dus ook de rust die minimalistische of zeninterieurs uitstralen. De specifieke plek waar minimalistische interieurs ontstaan zijn, kan worden gelokaliseerd in de Japanse zenkloosters. Er is ook een andere stroming binnen het minimalisme, deze is in de jaren ‘60 ontstaan in Scandinavië en heeft ook kenmerken die wij tegenwoordig onder Scandinavisch design kunnen scharen. Daarmee zien we de kruisbestuiving tussen de verschillende stijlen.

Industriële stijl

Tot slot noemen we de industriële stijl, deze is feitelijk ontstaan in de jaren ‘70, om precies te zijn in de wijk Soho in New York. In die jaren was er een woningtekort en stonden er industriële panden min of meer leeg, waardoor artiesten en kunstenaars de mogelijkheid kregen om deze ruimten een andere functie te geven, namelijk een residentiële. Het werden dus hun woningen waarin ze veel ruimte hadden om grote kunstwerken te maken. Op deze manier ontstond de loft: een woning waarin wonen en werken centraal stond. Op deze manier werd eigenlijk het idee van het ‘nieuwe werken’ van nu geboren, namelijk wonen en werken in huis- we werken tegenwoordig veel thuis met behulp van communicatietechnologie, zoals de computer. 

Het mag duidelijk zijn, dat de industriële panden een industriële stijl hadden, deze is door kunstenaars behouden in hun woning. Sterker nog, tegenwoordig zien we wat ooit in de loft ontstaan is, namelijk via appropriatie van industriële elementen naar residentiële, terug in binnenhuisarchitectuur van onze moderne woningen. Denk aan: fabriekslampen (soms zelf oude uit een fabriek), tafels met daarin staal en beton, of een muur van kale bakstenen.

Gerelateerde berichten

Houten of tapijten treden op mijn trap?

Hoewel het kiezen van materialen voor de vloer van je huis vrij eenvoudig kan zijn, kan een trap iets moeilijker zijn. Gebruik je dezelfde vloer als...

Lees meer

Over ons

We zijn een website waar je tal van interessante blogs kunt lezen. Doe er dus zeker je voordeel mee als je inspiratie zoekt!

Contactgegevens

Via info @ interieurvannu.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden