4 tips voor een duurzame schutting

Geplaatst op

De wintermaanden zijn over het algemeen geen tijd dat je aan houten hekken denkt, tenzij er natuurlijk een oud hek omver wordt geblazen tijdens een storm. Een goed geconstrueerde houten omheining moet minstens 20 jaar meegaan. Met enkele vrij eenvoudige wijzigingen in het ontwerp kan de levensduur van een houten schutting gemakkelijk worden verdubbeld. Of je nu een doe-het-zelver bent die in de tuin aan de slag wil gaan of dat je een aannemer het werk laat doen, de volgende toevoegingen aan je projectplannen zorgen ervoor dat je omheining niet alleen langer meegaat, maar er ook nog jaren fris en nieuw blijft uitzien.

Een sterk frame zorgt voor een solide hek

Begin met behandeld hout voor de palen en framing. Geïmpregneerd hout is chemisch behandeld en gaat aanzienlijk langer mee wanneer het wordt blootgesteld aan vocht en houtvernietigende organismen in de bodem. Zorg ervoor dat alle zaagsneden die in het hout worden gemaakt worden afgedicht met extra vloeibaar houtverduurzamingsmiddel. Probeer de afstand tussen de afrasteringspalen te beperken tot maximaal 2 meter. Dit voegt slechts twee extra palen per meter omheining toe en helpt om te voorkomen dat de omheining tussen de palen ‘doorhangt’. Als je schutting een hek heeft, overweeg dan om lange palen aan weerszijden van het hek te gebruiken en een dwarsbalk aan de bovenkant toe te voegen. Dit voegt niet alleen een decoratief accent toe aan je ontwerp, maar het voorkomt ook dat de palen door het gewicht van de poort doorzakken.

Grind maakt een groot verschil

Bij het plaatsen van palen in beton, zet twee of drie centimeter grind in de bodem van de gaten om de drainage te verbeteren en de bodem van de palen te beschermen tegen rot. Vergeet niet dat u het beton niet hoeft voor te mengen. Giet het gewoon droog in, knijp het naar beneden en giet water op de bovenkant. Het is ook een goed idee om het beton op te bouwen tot een tot twee centimeter boven het niveau van de grond om te voorkomen dat de palen in contact komen met de bodem.

Gebruik drie dwarsbalken in het frame tussen de palen in plaats van twee, wat de sterkte van je omheining aanzienlijk zal verhogen en ook zal helpen om het doorhangen te beperken. Door de palen in te kerven waar elke dwarsbalk aan de paal vastzit, worden de dwarsbalken op hun plaats vergrendeld en wordt het bouwen van het hek veel gemakkelijker, vooral als je alleen aan het werk bent. Dit kan eenvoudig worden gedaan met een handzaag. Maak gewoon meerdere sneden en gebruik een beitel en hamer om de stukken eruit te slaan. Laat uw omheiningsplanken nooit in aanraking komen met de grond waardoor ze kunnen rotten; probeer ze een aantal centimeter boven de grond te houden.

Roestvrij staal

Gebruik nooit spijkers: deze kunnen na verloop van tijd loskomen. Construeer uw schutting met roestvrijstalen hekschroeven, die gemakkelijk verkrijgbaar zijn bij de meeste bouwmarkten. Gebruik schroeven voor het frame en kleine schroeven voor de schuttingplanken. Roestvrij stalen schroeven zijn duurder dan “gecoate” schroeven, maar zullen niet vergaan door roest of vlekken op het hout. Gebruik ook drie roestvrijstalen scharnieren voor de poort. Ze zijn een beetje duurder, maar ze gaan eeuwig mee.

Gerelateerde berichten

Leuke ideeën voor je 2020 tuin

In de zomer willen we allemaal graag in een mooie tuin zitten. Maar wat doe je nou eigenlijk in een tuin om deze leuk te maken? Lees er alles over in...

Lees meer

De voor- en nadelen van keramische terrastegels

Keramische tegels is misschien wel het beste materiaal om je achtertuin mee te bedekken. In deze blog lees je de voordelen en de nadelen van...

Lees meer

Een nieuwe garage bouwen

Als je de luxe hebt om een garage te bouwen wil je dit uiteraard goed doen. Een garage biedt ruimte aan je voertuigen en je apparatuur. Veel mensen...

Lees meer

Over ons

We zijn een website waar je tal van interessante blogs kunt lezen. Doe er dus zeker je voordeel mee als je inspiratie zoekt!

Contactgegevens

Via info @ interieurvannu.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden