De voor- en nadelen van keramische tegels

Geplaatst op

Met keramische tegels maak je prachtige terrassen en looppaden. Het is dan ook niet voor niets de afgelopen jaren een trend geworden. Tuiniers en stratenmakers zijn hier fan van: keramische tegels zien er prachtig uit en geven je tuin een mooie, unieke uitstraling. Toch zijn er vaak ook twijfels: zijn keramische tegels wel dik genoeg om in een tuin te leggen? Voor de twijfelaars hebben we alle voor- en nadelen op een rij gezet.

Voordelen keramische tegels

Leg keramische tegels in je tuin en je bent verzekerd van een terras dat weinig onderhoud behoeft. Deze tegels zijn namelijk onderhoudsvrij. Een ander groot voordeel van de keramische tegel is dat hij er simpelweg mooi uitziet en dat het aanbod immens groot is; er is voor ieder wat wils. Van klassieke tot moderne tegels, je vindt altijd wat je zoekt. De tegels kunnen zowel binnen als buiten worden gelegd, wat ook een groot voordeel is.

Daarnaast zijn keramische tegels vaak in grote afmetingen te koop, bijvoorbeeld 60 bij 60 centimeter, wat ervoor zorgt dat de ruimte waar de tegels komen te liggen, optisch groter lijkt. Keramische tegels zijn ook geschikt voor ruimtes met vloerverwarming.

Nadelen keramische tegels

Keramische tegels hebben enkele nadelen:

  • Relatief hoge aanschafprijs
  • De tegels moeten worden gevoegd, wat extra tijd en geld kost
  • Voelt veel kouder aan in vergelijking met bijvoorbeeld laminaat

Het vierde en meteen ook grootste nadeel heeft wat meer uitleg nodig: keramische tegels zijn niet stabiel genoeg voor de zachte ondergrond die wij hier in Nederland hebben. Hierdoor kunnen de tegels uiteindelijk los komen te zitten. Gelukkig is hier al snel een oplossing voor gevonden, namelijk door de tegels te verwerken op split. Normaal gesproken gebeurt dit op een zandbed van 20 centimeter dat flink is verdicht met behulp van een zware trilplaat. Voor keramische tegels is dit niet genoeg en is het nodig om de tegels op split te verwerken. Deze oplossing kost je wel extra geld, dus houd rekening met deze bijkomende kosten.

Aanlegtips

Keramische tegels leggen is zeker niet moeilijk, maar moet wel op de goede manier gebeuren. We geven je daarom een kort stappenplan:

  1. Ondergrond voorbereiden: graaf de ondergrond tot ca. 20 centimeter diep.
  2. Zandbed aanleggen: leg een zandbed aan van zo’n 15 centimeter. Leg je de tegels buiten? Maak dan gebruik van split, zodat de ondergrond hard genoeg is voor keramische tegels.
  3. Breng opsluitbanden en eventuele muurelementen aan. Zorg ervoor dat de opsluitbanden iets lager staan dan de bovenzijde van de tegels (een halve centimeter is genoeg), zodat regenwater en vuil meteen van de tegel glijdt.
  4. Leg de eerste rij. Begin altijd bij de kantopsluiting.
  5. Gebruik voor het beste resultaat tegels uit verschillende pakketten door elkaar. Zo krijg je de beste kleurnuance.

Gerelateerde berichten

Over ons

We zijn een website waar je tal van interessante blogs kunt lezen. Doe er dus zeker je voordeel mee als je inspiratie zoekt!

Contactgegevens

Via info @ interieurvannu.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden